fbpx Skip to main content
Kaffe tid

Hvad koster en kop kaffe? Beregn prisen på kaffe her.

Filterkaffe set fra toppen

Er du i tvivl om hvordan du skal sammenligne prisen på forskellige kaffeløsninger? Så anbefaler vi at udregne prisen pr. kop kaffe – men hvordan gør man bedst det? Der er en masse skjulte udgifter når det kommer til kaffen. Hvordan regner du fx timelønnen til medarbejdere der rengør kaffemaskinen eller brygger kaffen manuelt? Vi har forsøgt at besvaret spørgsmålet “hvad koster en kop kaffe?” og give et realistisk billede af prisen på forskellige kaffeløsninger herunder.

(Spring til konklusionen)

Hvad koster en kop kaffe brygget på espressomaskine?

Hvad koster en kop filterkaffe?

Når du beregner prisen på filterkaffe skal du medregne:

  1. Formalet kaffe
  2. Afskrivning af kaffemaskine
  3. Afkalkning og rengøring

En pose formalet kaffe koster typisk kr. 30-35 (ex moms) for 400g. (svarer til ca. 44 kopper kaffe) Det giver en pris kr. 0,75-0,80 pr. kop + moms.

Prisen på jeres kaffemaskine varierer efter model. Lad os sige at du køber en kaffemaskine for 1000,-. Det slider på en kaffemaskine at brygge kaffe  til mange mennesker hver dag. Så du vurderer, at maskinen kan holde i 2 år. Drikker I 300 kopper kaffe om måneden over et år er det 7200 kopper kaffe i alt. Inkluderer du afskriver af kaffemaskinens værdi i de 7200 kopper kaffe, bliver det omkring 14-20 øre pr. kop.

Hertil kommer løntimer på den tid dine medarbejdere bruger på at rengøre og afkalke kaffemaskinen. I områder med hårdt vand, som eksempelvis Hovedstadsområdet, skal der afsættes ekstra tid til afkalkning.

Kopprisen vil altså i dette eksempel ligge på 0,89-1,00 pr. kop. + løn

Usikkerhed: En del filterkaffe ender i håndvasken fordi en hel kande brygges ad gangen og står og bliver kold eller kedelig i en termokande. Det spild bør regnes med i prisen, da det øger prisen pr. drukket kop kaffe. 

Hvad koster en kop instantkaffe?

Når du beregner prisen på instantkaffe er kaffen typisk den eneste udgift (+ en mindre afskrivning på elkedlen).

Et glas instantkaffe á 200g. (svarer til 100 kopper) koster typisk 75-100,- (ex moms).

Det giver en koppris på kr. 0,75-1,00 pr. kop.

Usikkerhed: Doseringen er meget unøjagtig og mange medarbejderne vil bruge mere end de anbefalede 2g. pr. kop hvormed kopprisen bliver højere. Dvs. at prisen let overstiger 1 krone pr. kop. 

Hertil kommer den tid medarbejderne bruger på at vente på at elkedlen koger.

Hvad koster Latte/Cappuccino/Cafe au Lait/osv.?

1 liter skummetmælk koster minimum 11-14 kr. og økologisk mælk koster ofte væsentligt mere. 

Der går typisk 50-60ml. mælk til en Caffe Latte. Dermed koster mælken alene typisk kr. 0,15-0,24 (ex moms) pr. latte.

Hvad end du brygger din Latte med formalet eller instantkaffe, koster en Caffe Latte altså kr. 1,45-2,00.

Usikkerhed: Mælk er en udbredt kilde til madspild og den sure mælk som hældes ud i vasken koster lige så meget, som den der kommer i kaffen. Dvs. at en Caffe Latte reelt hurtigt kommer til at overstige 2 kroner. 

Hertil kommer den tid medarbejderne bruger på at lave Caffe Latten selv.

Hvad koster en professionel instantautomat?

En Cafeumat 8 Instant (inkl. 250 kopper kaffe + kakao) koster 599,- om måneden.

Her er prisen inklusiv kaffe, mælk og kakao, samt service. Dvs. at prisen ligger fast uanset om det er sort kaffe, varm kakao eller caffe latte.

En kaffeaftale med en Cafeumat 8 Instant er inklusiv de første 250 kopper kaffe, kakao og kaffedrikke med mælk I brygger hver måden.

Drikker man kun de inkluderede kopper er prisen: kr. 2,40 pr. kop.

Drikker man 500 kopper om måneden er prisen: kr. 1,70 pr. kop.

Drikker man 1000 kopper om måneden er prisen: kr. 1,35 pr. kop.

Drikker man 2000 kopper om måneden er prisen: kr. 1,10 pr. kop.

Herefter koster hver kop som udgangspunkt kr. 0,95.

Hvad koster en fuldautomatisk espressomaskine med hele kaffebønner?

En Cafeumat PRO 20 (inkl. 250 kopper kaffe + kakao) koster 999,- om måneden.

Her er prisen inklusiv kaffe, mælk og kakao, samt service. Dvs. at prisen ligger fast uanset om det er sort kaffe, varm kakao eller caffe latte.

En aftale med en Cafeumat PRO 20 og 250 kopper kaffe, kakao og kaffedrikke med mælk

Drikker man kun de inkluderede kopper er prisen: kr. 3,99 pr. kop.

Drikker man 500 kopper om måneden er prisen: kr. 2,70 pr. kop.

Drikker man 1000 kopper om måneden er prisen: kr. 2,05 pr. kop.

Drikker man 2000 kopper om måneden er prisen: kr. 1,63 pr. kop.

Herefter koster hver kop som udgangspunkt kr. 1,35.

Hvad koster en kop kapselkaffe?

Med en kapselløsning er det forholdsvis enkelt at sammenligne priser. Her skal du blot se på prisen pr. kaffekapsel og afskrivning på kaffemaskinen.

Kaffekapsler varierer meget i pris, især hvis I ønsker varianter som cappuccino or caffe latte. Kapslerne alene koster mellem kr. 2,00-5,50.

Afhængig af hvilken kaffemaskine vælges, bliver kapselkaffe generelt den dyreste løsning.

Konklusion

De billigste løsninger er altså filterkaffe, tæt efterfulgt af instantkaffe.

Den nemmeste løsning er uden sammenligning en instantautomat, som Cafeumat 8, med indbygget rengøringsfunktion, efterfulgt af en kapselmaskine.

Er kvaliteten vigtigere end prisen er en espressomaskine med hele kaffebønner det oplagte valg. Dette forudsætter en smule mere rengøring, som tømning af grumsbeholder og spildbakke, men en automat som Cafeumat PRO 20 kræver minimal vedligeholdelse takket være automatisk rengøringsprogram.

Så hvad en kop kaffe koster, afhænger af jeres behov og hvor meget tid du ønsker, at dine medarbejdere bruger på at brygge og rengøring. kaffemaskinen.

Hvad koster en kop kaffe?
Filterkaffe er den mest priseffektive løsning, men har lang bryggetid og kræver en del rengøring. Prisen kan dog blive høj, hvis medarbejderne drikker mælk i kaffen.
Instantkaffe er nemt og forholdsvis billigt, til gengæld efterlader smagen en del at ønske. Bryggetiden tager den tid det tager at koge vandet og prisen på mælk kan udgøre størstedelen af udgiften pr. kop.
Cafeumat 8 Instant brygger en kop kaffe på 7 sekunder, har indbygget rengøring og kræver ingen grumstømning. Smagen ligger mellem instantkaffe og filterkaffe. Her får du en nem og prisbevidst løsning, hvor du ikke har ekstraudgifter til mælk eller kakao.
En fuldautomatisk espressomaskine brygger alle dine kaffefavoritter af hele danskristede kaffebønner. Dermed får du kaffe i absolut topklasse og en automat med indbygget rengøringsprogram. Cafeumat PRO 20 rammer den perfekte balance mellem pris, kvalitet og enkel betjening.
Kapselkaffe er generelt den dyreste løsning. Her er prisen pr. kop dikteret af prisen på kapsler. Vælger man derfor kaffevarianter som latte eller cappuccino eller single origin kaffe kan prisen blive rigtigt høj. Kapselmaskinen minimal rengøring, men giver også et stort spild af plastikemballage.