Der findes en god håndfuld værktøjer og metoder til at brygge din perfekte kop kaffe – du har sikkert en favorit, men har du helt styr på metoden?
Læs om hvordan den perfekte kop kaffe brygges på din foretrukne metode.
Klassikeren i ethvert hjem
Filterkaffe fra kaffemaskine
En klassiker som må have hersket i et hvert Dansk hjem, men kan man overhovedet lave en filterkaffe forkert eller rigtigt? Sagtens!
- Start for det første med at vælge en god friskmalet kaffe, og ikke-blegede papirfiltre (dvs. du skal gå efter de brune).
- Hæld 90 grader varmt vand på filteret mens det sidder i holderen for at fjerne papirsmagen. Hæld efterfølgende vandet ud.
- Brug mellem 6 – 8 gram kaffe for hver kop du vil brygge.
- Lad maskinen klare arbejdet, og nyd den klukkende lyd af den, samt duften der breder sig i huset.
- Nyd kaffen når maskinen er færdig, og lad den ikke stå i kanden da den kan blive bitter.
Den foretrukne på caféen
Stempelkande
En populær metode på caféer og restauranter, også kaldet “french press”.
- Opvarm frisk vand til 92 – 94 grader c.
- Varm stempelkanden op først ved at hælde varmt vand i den. På denne måde undgår du et fald i temperaturen når du hælder “kaffe-vandet” i.
- Vi anbefaler at du selv maler dine bønner, og gerne til en “grovhed” der minder om groft salt.
- Hæld det varme vand ud af kanden, og sæt din timer til 4 min.
- Hæld kaffen i kanden, og hæld vand i så kaffen kun er dækket og minder om grød. Sving gerne kanden rundt, og vent i 30 sekunder.
- Hæld resten af vandet i, så det når op til et par cm. under toppen.
- Sæt stemplet i og tryk det ca ¼ ned og op igen. På denne måde sikrer du at alt kaffen er dækket af vand.
- Når tiden er gået trykker du stemplet ned og nyder kaffen.
En ny vinkel på en gammel metode
Pourover
Direkte oversat til “hældover” og minder meget om den almindelige filterkaffe-metode, men her hælder du selv kaffen ned over filteret.
- Opvarm frisk vand til 92 – 94 grader c.
- Afmål 25 gram friskmalede kaffebønner. Grovheden skal minde om sand.
- Fold kanten af papirfilteret så det “hænger” på kanten af filter-holderen, og stil evt. kanden på en køkkenvægt for at holde øje med mængden af vand.
- Start med at hælde varmt vand over filteret mens det sidder i holderen, for at fjerne evt. papirsmag. Hæld vandet ud.
- Hæld kaffen i filteret.
- Hæld langsomt vand over i et spiralformet mønster for at dække kaffen med vand. Dette bør tage 10 sekunder. Lad kaffen blomstre.
- Efter 30 sekunder hælder du langsomt mere vand i et spiralformet mønster, der ender i mindten. Efter 2 min bør vægten vise 400 gram.
- Lad kaffen dryppe igennem, fjern filteret, sving kanden lidt rundt og nyd kaffen i en lav kop.
Baristaens favorit
Espressomaskine
Her begynder vi at nærme os en videnskab og direkte religion. Specielt hvis man bruger en af de manuelle espressomaskiner. Gør du dette, skal du følge disse råd for den perfekte kop espresso.
- Brug friske bønner, og mal dem gerne selv fint i en god kværn. 18 – 20 gram til ca. 30 gram espresso (færdigbrygget).
- Sørg for at filteret og filterholderen er ren og tør.
- Du kan evt. bruge køkkenvægt for at sikre den rettet mændge kaffe i filteret.
- Når du har den rette mændge kaffe i filteret, skal kaffen jævnes. Giv filteret et “venligt” dask for at fordele kaffen.
- Stamp kaffen med en stamper i filteret. Målet er at fjerne alle luft-lommer i kaffen, og sikre at den er jævn. Tryk med 10 – 14 kilos tryk.
- Hold filteret op med stamperen på kaffen, og tjek om stamperen står lige. Gør den ikke, skal du justere dette mens du trykker ned på stamperen.
- Fjerne overskydende kaffe fra filter-kanten.
- Start med at køre vand gennem hovedet i 2 – 3 sekunder for at rense det og varme det op.
- Sæt filteret i hovedet, og kør maskinen i 25 – 30 sekunder, eller til der trækkes 30 gram espresso ud (hvis du bruger en køkkenvægt). Hvis det tager længere tid, kan du med fordel male dine bønner en smule grovere, eller modsat hvis det tager under 25 sekunder.
- Nyd din espresso.