Først og fremmest skal vi have slået fast med syvtommersøm, at det hedder espresso og IKKE expresso. Det har nemligt ikke noget med ekspresfart at gøre. Derimod hedder det en espresso, fordi den brygges “under pres.” Espresso betyder direkte oversat “presset ud” på italiensk (hvor denne bryggemetode stammer fra).
Når det så er sagt, så brygges en espresso markant hurtigere end andre typer kaffe, som f.eks. filterkaffe eller stempelkandekaffe. Det skyldes at trykket i espressomaskinen påvirker hvordan smags- og aromastofferne trækkes ud af kaffebønnerne. På fuldautomatiske espressomaskiner, som vores Cafeumat PRO 20, kan vi justere ned til mindste detalje hvordan din espresso brygges. Dermed opnår du præcis den smag du ønsker fra kaffevarianterne.
Hvordan drikkes espresso?
Stort set alle café-kaffevarianter er baseret på et eller flere espressoshots. Varianter som caffe latte, cappuccino, macchiato, café au lait, osv. består af et espressoshot med forskellige forhold mellem espresso, varm mælk og mælkeskum. Choko-kaffevarianter som caffe mocha og wiener melange, består af espresso og varm kakaomælk.
Mange varianter af sort kaffe, brygges også med espresso. Americano og caffe lungo består begge af espresso og varm vand, her er forskellen hovedsageligt hvor meget crema (kaffeskum) den har på toppen.
Smager espresso bittert?
Mange forbinder espresso med en meget stærk og bitter smag. Dette er fordi espresso oftest brygges med en klassisk espressoblanding bestående af arabica og robusta kaffebønner. Er du ikke til espressoen som man kender den fra caféen eller ferien sydpå, kan espresso sagtens laves med andre kaffebønner. Brygges den med en mere mild kaffe, som vores Brazil Santos eller Honduras kan du få en meget mere rund og blød espressosmag. Fordelen ved en espresso er at den kan tilpasses din smag, det er vores fjernsupport specialister i og vi kan tilpasse smagen på få øjeblikke via vores system.
Hvor meget koffein inderholder espresso?
Modsat hvad mange tror, indeholder espresso og espresso faktisk mindre koffein end almindelig filterkaffe. Dette skyldes at koffein udskilles langsommere end smags- og aromastofferne gør. Derfor giver en hurtigt brygget espresso, mere kaffeduft og -smag mindre mindre koffein, sammenlignet med filterkaffe. Dette giver den intense espressosmag.
Espresso brygget på Cafeumat PRO 20 indeholder ca. 76 mg. koffein.
Almindelig kaffe brygget på Cafeumat PRO 20 indeholder ca. 102 mg. koffein.
Hvilke kaffeautomater kan lave rigtig espresso?
For at opnå en autentisk espresso, skal kaffen brygges under tryk. Derfor kan man ikke brygge espresso på andet en rigtig espressomaskine. Det behøver dog ikke være en manuel espressomaskine. Fuldautomatiske espressomaskiner, som vores Cafeumat PRO 20, gør akkurat lige så godt og ofte bedre en sin manuelle bedstemor. Dette er fordi manuel betjening stiller høje krav til baristaen som benytter maskinen. Derimod indsamler vores Cafeumater data fra fra omkring 10 millioner kaffebrygninger hvert år. Denne viden bruger vi til at skamme Danmarks bedste espresso, som du kan nyde på din arbejdsplads.