fbpx Skip to main content

De fleste har nogenlunde en idé om, hvor meget kaffe der skal i kaffefiltret for, at kaffen ikke bliver for stærk eller for tynd. Få gram gør faktisk en stor forskel på både smagen og koffeinindholdet. Det gælder i øvrigt både filterkaffe, instantkaffe, stempelkaffe og i særdeleshed i espressomaskinen. I dette blogindlæg vil vi gennemgå, hvordan du brygger velsmagende kaffe derhjemme eller på arbejdet. 

OBS: Informationen i denne artikel er baseret på data fra mere end 1200 virksomheder som brygger kaffe på vores Cafeumat™ kaffeautomater hver måned. Kaffeautomaten på arbejdspladsen skal tilfredsstille alle medarbejdere og derfor giver det et godt billede af, hvordan langt de fleste ønsker deres kaffe. 

De anbefalinger vi giver her skal ses som generelle retningslinjer og ikke faste regler. Smag og behag er forskellig og nogen ønsker stærkere kaffe end andre. Køber du ofte forskellige typer kaffen, kan samme dosering give vidt forskellige resultater, fordi formalingsgraden (hvor fint kaffen er malet) påvirker hvordan kaffen brygges. 

Hvor meget kaffe skal der til en kop filterkaffe?

Her anbefaler vi at du starter med ca. 6-7 g. kaffe pr. kop (150 ml. vand). Har du ikke en præcis køkkenvægt ved hånden, svarer det til lige over 1/2 til 3/4 standard kaffemåleske (uden top). Modsat ved andre bryggemetoder er dosering den eneste måde at justere smagen på. Derfor er det en god idé at notere doseringen ned, så du får din kaffe, som du vil have den hver gang. 

Denne anbefaling er baseret på Cafeu Brazil Santos 100% arabica-kaffe, vores populæreste helbønnekaffe. Ved at friskmale kaffen lige inden filterbrygningen, bevares de friske aromaer og smagsstoffer for en velsmagende kaffe.

Filterkaffe set fra toppen

Hvor meget kaffe skal der til en kop instantkaffe?

Det vigtigste når du brygger instantkaffe er, at du IKKE hælder kogende vand direkte over kaffen. Vent til vandet er holdt op med at koge og hæld derefter 150 ml. ~90 grader varmt vand over 2 g. instantkaffe. Igen kan du justere styrken op og ned efter smag, men instantkaffe er mere koncentreret end formalet kaffe, så små ændringer giver større smagsforskelle. 

Denne anbefaling er baseret på Cafeu Single Origin Brazil. Dette er en såkaldt fusionskaffe, hvor instantkaffe er “coated” med friskmalet kaffe for at opnå den autentiske friskbryggede duft og aroma.

Hvor meget kaffe skal der til en kop stempelkaffe?

Når du bruger stempelkaffe er der langt mere kontakt mellem kaffen og vandet. Derfor kræver det lidt mindre kaffe end filterkaffe for at opnå en tilsvarende styrke. Vi anbefaler at starte omkring 7,5 g. (3/4 kaffemål) pr. kop og så prøve dig frem til den foretrukne dosering. Jo længere du lader stempelkanden trække, jo højere koffeinindhold og bitterhed opnår du. Vi anbefaler derfor ikke at lade den trække i mere end 3-4 minutter og helst bruge en grovere malet kaffe. 

Denne anbefaling er baseret på Cafeu Honduras 100% arabica-kaffe, en mild og rund helbønnekaffe. Ved at male hele kaffebønner selv, kan du opnå en grovere formaling som egner sig bedre til stempelbrygning end almindelig formalet kaffe.

Hvor meget kaffe skal der til en kop espresso?

Espresso er grundlaget for rigtigt mange kaffedrikke, som cappuccino, americano, caffe latte, latte macchiato, osv. Disse anbefalinger gælder både, hvis du drikker din espresso rent eller som ingrediens i en af ovenstående. Et standard espressoshot udgør ca. 1/5 til 1/3 så meget vand som en almindelig kop filterkaffe. Start derfor med ca. 9 g. (Singleshot) eller 18 g. (Doubleshot) friskmalet kaffe for det bedste resultat. Ønsker du en stærk espresso, kan du sagtens opjustere doseringen efter smag. 

Denne anbefaling er baseret på Cafeu Suprema Espresso, en arabica-robusta-blanding med intens smag og flot, fyldig crema – perfekt til espressodrikke. 

Espresso maskine

Hvor meget kaffe bruger vores egne kaffeautomater? 

Vores kaffeautomater kan indstilles til præcis den dosering, I ønsker på jeres arbejdsplads. Dermed opnår I den samme, ensartede smag og kvalitet hver gang. Alle aspekter af brygning fra dosering, kopstørrelse, temperatur, gennemløbstid og meget mere kan indstilles digitalt via vores fjernsupport. Alle opskrifter kan justeres individuelt, så I eksempelvis får en mild caffe latte og en kraftfuld, intens espresso. 

Så smager kaffen ikke præcist, som I ønsker det, kan I ringe ind på 70 70 11 28 og I samarbejde med en af vores kyndige kaffekonsulenter få skræddersyet brygning til jeres smag. 

Vi håber, I er blevet klogere på kaffedosering. Skal det være nemt altid at brygge god kaffe, kommer vi gerne forbi jeres arbejdsplads og demonstrerer vores kaffeløsninger, så I selv kan smage kaffen. Book en demonstration og prøvesmagning her eller på 70 70 11 28.