fbpx Skip to main content
Kaffe tid

Må man drikke kaffe når man er gravid?

Som en kommende mor kan du have mange spørgsmål om, hvad der er sikkert og sundt for dig og din baby. En af de hyppige spørgsmål, som mange gravide kvinder stiller sig selv, er, må man drikke kaffe når man er gravid? Og hvis så, hvor meget må man drikke om dagen?

Der er intet enkelt svar på dette spørgsmål, da det afhænger af flere faktorer, herunder din individuelle sundhed, din graviditetshistorik og din baby. Er du i tvivl om du får for meget koffein, bør du konsultere din egen læge eller jordemoder. Denne artikel skal tages som en vejledning og ikke sundhedsfaglig rådgivning. Læs også gerne om virkninger af koffein på sundhed.dk.

Sundhedsstyrelsens anbefaling til gravide er, at du gerne må drikke kaffe eller andre koffeinholdige drikke – bare ikke i overdrevne mængder. Som udgangspunkt bør du holde dig under 300 milligram koffein (eller ca. 3 kopper kaffe) om dagen.

Hvad må du drikke for at holde dig under 300 mg. koffein?

300 mg. koffein svarer til omkring 3 kopper kaffe på 125 eller op til 9 kopper te om dagen. Det kan dog være svært at vurdere, hvor meget koffein der er i en kop kaffe eller te, da det varierer afhængigt af kopstørrelse, bryggeprocessen, kaffebønnen og andre faktorer. Vi giver en vejledende liste over koffeinindhold længere nede i artiklen.

VIGTIGT: Husk at drikke som energidrik og cola også indeholder koffein og skal regnes med i dit daglige koffeinindtag.

Det hemmelige våben til dig som vil begrænse dit koffeinforbrug…

Du kan stadig nyde dine favorit kaffedrikke, hvis du vælger din kaffe lidt smart. Kaffe brygget med en kort ekstraktionstid indeholder mindre koffein end andre bryggemetoder. Dette skyldes at koffein tager længere tid om at udskille sig fra kaffen end aroma- og smagsstoffer gør. Derfor indeholder en espresso ca. 20 mg mindre koffein pr. kop end filterkaffe gør. Modsat indeholder stempelkaffe oftest en højere mængde koffein. En espressobaseret kaffe (som americano, cappuccino, caffe latte, osv.) indeholder altså ca. 65 mg koffein pr. kop (125 ml.) hvor en kop filterkaffe (125 ml.) indeholder 85 mg, selvom de er brygget på samme bønne.

  • 1 kop filterkaffe på 125 ml indeholder ca. 85 mg koffein
  • Te indeholder ca. 25 mg koffein pr. dl
  • Kakao og chokolademælk indeholder normalt 3-5 mg per dl
  • Energidrikke på 330 ml må max. indeholde 105,6 mg koffein
  • En Cola (330 ml) må max. indeholde maks. 50 mg koffein

Kvalitetskaffe indeholder mindre koffein

Koffein er kaffeplantens naturlige forsvar mod at kaffebærene bliver spist af dyr. Derfor findes kaffesorter med lavere koffeinindhold i de højest liggende bjergområder, hvor der er færre dyr. Arabica-familien gror kun højt over havets overflade og betragtes generelt som den højeste kvalitets kaffe. Modsat dyrkes Robusta-kaffe i lavere beliggende områder i hovedsageligt Sydøstasien, hvilket oftest resulterer i en kaffe som er billigere at producere, men knap så velsmagende. Vælger du en kvalitets kaffe af 100% arabica-bønner som vores Brazil Santos, Guatamala, Ethiopia Sidamo, Honduras, Nicaragua eller Kenya AA, vil koffeinindholdet være lavere end billigere kaffeblandinger (blends). Vores Brazil Single Origin er en instantkaffe af 100% arabica-bønner modsat standard instantkaffe som oftest består af 100% robusta.

En espressomaskine giver mere kontrol over koffeinindholdet i din kaffe

Du behøver ikke drikke kedelig kaffeinfri (decaf) kaffe på arbejde, bare fordi du er gravid. Med en fuldautomatisk espressomaskine som vores Cafeumat PRO 20, kan vi  justere ekstraktionstid, bryggetemperatur, dosering og en lang række andre parametre som påvirker koffeinindholdet i kaffen. Vi kan endda indstille kaffeautomaten til at brygge kaffer af forskellige styrker, så kollegerne selv kan vælge den styrke de vil have.

Læs mere om Cafeumat PRO 20
Cafeumat PRO 20 - en enkel og driftsikker kaffeløsning til erhverv

Hvorfor er det vigtigt at begrænse koffeinindtaget, når du er gravid?

Undersøgelser har vist, at (store mængder) koffein kan øge risikoen for abort, for tidlig fødsel, lav fødselsvægt og andre sundhedsrisici. Derudover kan koffein også påvirke din søvn, hvis du drikker for meget kaffe om aftenen.

Selvom det kan være svært at modstå fristelsen til at drikke mere kaffe, især når du er træt og har brug for et boost, er det vigtigt at huske på, at det sundeste valg for dig og din baby er at holde dig inden for anbefalede grænser. Hvis du er bekymret for dit koffeinindtag eller har spørgsmål om, hvad der er sikkert for dig og din baby, er det altid en god ide at tale med din læge eller jordemoder. De kan give dig mere specifikke anbefalinger baseret på din individuelle situation.

Så må man drikke kaffe når man er gravid? – Svaret er ja og forhåbentligt føler du dig lidt mere tryg ved at nyde din morgenkaffe nu.

Koffeinindhold i kaffedrikke:

Dobbelt espresso (50 ml) = 130 mg

Stempelkande kaffe (125 ml) = 110 mg

Filterkaffe (125 ml) = 85 mg

Espresso (30 ml) = 65 mg

Americano (125 ml) = 65 mg

Caffe latte (125 ml) = 65 mg

Cappuccino (125 ml) = 65 mg

Te (125 ml) = 32 mg

Kakao (125 ml) = 5 mg

Kaffe med lavt til moderat koffeinindhold:

Brazil Santos - kvalitetskaffe til vestjyske priser

Brazil Santos 

(Hele bønner eller formalet)

Guatamala Huehuetenango - En af kundernes favoritter

Guatamala

(Hele bønner eller formalet)

Single Origin Brazil

(Instant)