fbpx Skip to main content
Kaffe tid

Blend, Single Origin eller Single Estate?

Blend, single origin eller single estate kaffe

Blend, Single Origin eller Single Estate? — Hvad er forskellen?

Kaffeverdenen er fyldt med fagtermer. Men hvad betyder begreber som “blend”, “single origin” eller “single estate” egentligt? Og vigtigere — hvad betyder det for smagen af din kaffe? Det kigger vi nærmere på i denne artikel.

Lad os starte med den du kender; blend. Det er som navnet antyder en blanding af kaffebønner fra forskellige områder. Den billige nede fra Netto er en blend. Det er de fleste “standard” kaffemærker, som du kender også. Så du har sikkert drukket blend langt største delen af tiden, siden du begyndte at drikke kaffe. 

Betyder det at at blend er lavere kvalitet eller at single origin/single estate smager bedre?

Ikke nødvendigvis. Det kommer helt an på kvaliteten af de bønner blandingen indeholder. Der findes blends af høj kvalitet, ligesom der findes svingende kvaliteter af de andre typer. 

Blends har også nogle klare fordele i forhold til single origin/single estate. Dem vil vi se på om lidt, men først; lad os få defineret de to andre typer…

Hvad er single origin?

Single origin refererer til kaffe fra ét område eller dyrkningsregion. Dvs. at al kaffen i en pose single origin kaffe kommer fra samme område. Det betyder dog ikke nødvendigvis fra samme kaffeplantage eller dyrket af de samme kaffebønder. For dig som forbruger (og os som leverandør af kaffeløsninger) betyder det, at du ved hvor kaffen stammer fra. 

Hvad er single estate?

Single estate er skridtet op fra single origin. Her skal kaffen komme fra én plantage og være dyrket af én kaffebonde. Hint: Cafeu importerer både single origin og single estate kaffe til vores ristning — og det er der en grund til.

Med single estate har vi mulighed for at udvælge præcis den smagsprofil, som vi (og vores kunder) ønsker. Det er en lidt dyrere løsning end blends eller single origin, men kvaliteten er det hele værd. Vi kan altid effektivisere de dele af vores værdikæde som ikke går på kompromis med smagen. 

… Men før vi går helt i selvsving, over hvor fantastisk vi syntes single estate er, lad os tage et kig på fordelene ved blends. — Blends er den mest solgte kaffe af en grund.

Hvilke fordele er der ved blends?

1. Pris

Kaffe blend er billigere at producere og kan derfor sælges billigere til forbrugerne. Denne type kaffe er ikke så afhængig af, hvordan høsten har været i et bestemt dyrkningsområde. Man altid kan blande mere kaffe fra områder med god høst. 

2. Pålidelighed

Formålet med blends er at blande forskellige smagsprofiler for at få en ensartet smag hver gang. Dette betyder at kaffen i udgangspunktet altid smager præcis som sidste kop. Man udvander altså de unikke smagsvarianter fra hver kaffevariant lidt for at få en ensartet smagsoplevelse. Denne metode tillader brugen af lavere kvalitets kaffer, da de enkelte bismage og defekter bliver overskygget af de andre kaffer. 

3. Kan drikkes af alle

Fordi blandingsprocessen udjævner de unikke smagskarakteristikker ved de enkelte kaffer, er blends til at drikke for alle. Altså alle der drikker kaffe. Blends kan være det sikre valg, hvis I bare gerne vil have en kaffe som er nem at drikke og tilgængelig for alle. Det kræver dog at blandingen indeholder tilstrækkeligt kaffe af ordentlig kvalitet.

Det er dog muligt at opnå samme ensartethed i smagen med single origin og single estate kaffe. Det er eksempelvis det, vi stiler efter med vores Brazil Santos variant. Altså en god, habil kaffe som alle på arbejdspladsen vil kunne lide. 

Det handler om kontrol

Når vi hos Cafeu har valgt at bruge single single origin og estate kaffe, handler det om kontrol. Vi har i langt højere grad overblik over kvaliteten, dyrkning og påvirkningen af klimaet med single estate kaffe. Så snart kaffen begynder at blive blandet fra forskellige kaffebønner, går det udover gennemsigtigheden. Det bliver meget sværere at spore bønnernes oprindelse og de vilkår den enkelte kaffebonde har dyrket under. 

Ved at kontrollere hvilke oprindelsesområder og kaffeplantager vores bønner kommer fra, kan vi udvælge præcis de smagsprofiler vi gerne vil tilbyde vores kunder. Vores kaffesortiment byder på både helt unikke smagsoplevelser og kaffer som smagsmæssigt ligger sig mere op af blends. Dvs. vi tilbyder kaffer som tilbyder den gode, ensartede smag og kvalitet, kombineret med gennemsigtigheden fra en sporbar produktionen.

Oplev vores sortiment af kaffe

Brazil Santos (Single Origin)

Guatemala (Single Estate)

Nicaragua (Single Origin)

Ethiopia Sitamo (Single Origin)

Suprema (Espresso blend)

Kenya AA (Single Origin)

Honduras (Single Estate)