Det er vigtigt, når I vælger kaffe til jeres medarbejdere eller kunder, at I vælger en kaffe der falder i alles smag. Det gælder både, når I vælger lysristet, mellemristet eller mørkristet kaffe. Men også hvilken type af kaffebønne I vælger er afgørende.
Over 99% af verdens kaffeproduktion er enten af typen Arabica eller Robusta. Vi har samlet en kort oversigt og guide til at vælge den rigtige kaffe her.
Smagsforkellen på Arabica og Robusta
Arabica er verdens mest populære kaffesort og regnes ofte for at være den bedste type kaffe. Den er kendetegnet ved en rund og fyldig smag med god frugtsødme og aroma. Robusta kaffe har en noget mere bitter smag, men er kendetegnet ved at producere en flot crema (det lyse cremede skumlag oven på friskbrygget kaffe).
Begge kaffetyper er paraplytermer som dækker over mange undergrupper som kan smage vidt forskelligt. Smagen af den enkelte kaffebønne afhænger af oprindelsesland, dyrkningsforhold, bearbejdning og meget mere. Arabica og Robusta giver dog et overordnet billede af kaffens smag.
Hvilken type indeholder mest koffein?
Robusta indeholder ca. dobbelt så meget koffein som Arabica. Dette skyldes at Arabica vokser længere over havets overflade, hvor der er færre dyr. Koffein er kaffeplantens naturlige forsvar mod, at dens bær bliver spist af planteædende dyr.
Pga. det høje koffeinindhold, gør robusta sig bedst blandet med Arabica. Hermed opnår man fordelene ved begge kaffetyper – smagen og aromaen fra Arabica med ekstra bitterhed og crema fra Robustaen. Vi anbefaler hovedsageligt at bruge blanding af Arabica og Robusta til espresso. Ved denne type brygning løber mindre vand gennem bønnerne, hvormed mindre koffein og bitre smagsstoffer frigives.
Vores Cafeu Suprema er en blanding af Arabica og Robusta, som gør sig særligt godt til espresso.
Så hvilken kaffe er den rigtige for jer; Arabica eller Robusta?
Hvis I stadig er i tvivl, anbefaler vi jer en kaffe bestående af 100% Arabica. Det er den kaffe, langt de fleste foretrækker og syntes smager bedst. Der dog enkelte tilfælde hvor Robusta eller en blanding kan være det rigtige valg.
Drikker I espresso?
… Så giver en blanding af arabica og robusta en god balance mellem sødme og bitterhed med en flot crema.
Har I en Cafeumat 8 eller anden instant automat?
… Så har Robusta en række fordele. Når kaffen frysetørres, går en del af smagen og aromaen fra bønnerne tabt i processen. Robusta er billigere at producere og den stærke, bitre smag kan tåle at blive afrundet. Dermed får I en god pris og smag for pengene.
Drikker I mange forskellige typer kaffe?
Er I til cappuccino, latte, sort kaffe, espresso, macchiato, osv., er det en fordel at vælge en alsidig kaffe af 100% Arabica. Hermed får I en kaffe der gør sig godt i de forskellige varianter. Det er altid muligt at gøre jeres espresso mere bitter ved at indstille bryggetemperaturen og/eller gennemløbstiden på vores Cafeumat PRO 20.