Skip to main content
Kaffe tid

Kaffens dag 2023

Hvert år den 1. oktober fejrer vi en af verdens mest elskede drikkevarer – kaffe! Kaffe har været en uundværlig del af vores daglige liv i århundreder. I dag gør vi status på hvor langt kaffeindustrien er nået og hvilken retning vi skal tage i fremtiden.

Velkommen til Kaffens Dag 2023!

Kaffens Dag 2023

Kaffens Dag 2023 handler om kaffebønderne

Uden kaffebønder, ingen kaffe. Så enkelt er det. Desværre har kaffedyrkning altid været hård arbejde. Igennem mange årtier har kaffebønderne været presset på prisen på deres afgrøder. Ofte har dem som dyrker kaffen været dem som har tjent mindst på deres høst. I de senere år, er klimaforandringer og naturkatastrofer i højere og højere grad blevet en trussel mod deres levegrundlag.

Hvad kan du gøre?

Kend oprindelsen på din kaffe

Der findes mange mærkningsordninger som skal hjælpe med, at gøre det nemmere at navigere gennem kaffejunglen. Fair trade? Økologi? Regnskoven? Der er nok at vælge i mellem. Det vigtige er dog at du ved, at den kaffe du drikker dyrkes på forsvarlig vis.

Kaffe dyrkes i nogle af verdens mest sårbare områder – både når det kommer til biodiversitet og bøndernes arbejds- og levevilkår. Derfor er en af de vigtigste principper ved kvalitetskaffe, hvor grundigt den kan spores tilbage til kaffebonden.

Grundlæggende kan man sige, at jo flere gange kaffen blandes, jo sværere er det at finde ud af hvor den er dyrket. Derfor sælges de bedste høste oftest som “single origin” kaffe. Dette mærkat må kun benyttes, når kaffen kommer fra samme kafferegion. Fx er vores Brazil Santos kaffe dyrket i Cerrado-regionen i Minas Gerais, Brasilien og Honduras kaffe fra Celaque-regionen i Capucas, Hondurs. Dermed betegnes disse kaffer som single origin, fordi de kan spores tilbage til regionen og de kaffekooperativer som dyrker kaffen.

Vores leverandør i Honduras COCAFCAL arbejder på at sikre den bæredygtige produktion.

Manuel Alberto er medstifter af Cooperativa Cafetalera Capucas Limitada. Han er en af kaffebønderne som dyrker kaffebønnerne til Cafeu Honduras. Læs mere om kaffekooperativet her: fairtrade.net/news/cocafcal-honduras eller her.

Single Estate – den mest sporbare kaffe

Single estate går skridtet videre end single origin. Her er det et krav at al kaffe kommer fra samme kaffegård (estate) eller kaffebonde. Hos Cafeu fører vi to single estate kaffer:

Højkvalitets kaffe fra Nicaragua dyrket af 3 generationer af kaffebønder

Prisvindende kaffefamilie i Gutamalas bjerge

Cafeu Guatamala dyrkes på familien Perez’ kaffegårde i Huehuetenango-regionen i Guatamala. Her har familien dyrket kaffe siden 1940 og er i dag en af Guatamalas førende producenter af specialkaffe. Ved at få kaffen fra en familieeget virksomhed, sikrer vi både kaffe af en særdeles høj kvalitet og gode vilkår for dyrkerne selv.

Læs mere her

Kaffebonde Haisell Mierisch, Nicaragua

Familieejet kaffeproducent siden 1908

Cafeu Nicaragua dyrkes af familien Mierisch højt oppe i bjergene i Nicaragua’s Matagalpa og Jinotega regioner. Mierisch familien specialiserer sig i “Shade Grown” og “Strictly High Grown (SHG)” kategorierne. Disse metoder giver langt færre naturlige fjender for kaffeplanterne. Dermed kan familien dyrke mere eftertragtede sorter af arabica-kaffe uden behov for skadelige pesticider og anden ubæredygtig skadedyrsbekæmpelse.

Læs mere her

Hvor dyrkes Cafeu’s kaffe? 

Se herunder hvor og af hvem vores kaffe dyrkes før den ankommer til vores risteri i Esbjerg:

Friskristet kaffe fra lokalt risteri
Cafeu Suprema dyrkes hovedsageligt i Cacahoatan Tapachula, Mexico
Cafeu Guatamala dyrkes af familien Perez i Huehuetenango, Guatamala
Cafeu Brazil Santos dyrkes i Cerrado, Minas Gerais, Brasilien
Cafeu Nicaragua dyrkes af familien Mierisch i Matagalpa, Nicaragua
Cafeu Honduras dyrkes i San Andrés, i Capucas-regionen i det vestlige Honduras
Cafeu Kenya AA dyrkes omkring Mount Kenya
Cafeu Ethiopia Sidamo dyrkes i Yirgacheffe, Sidamo, Etiopien

Læs mere om den enkelte kaffes oprindelse: Brazil SantosGuatamalaNicaraguaHondurasSuprema EspressoEthiopiaKenya AA

Hvad har vi gjort for at forbedre kaffebranchen i 2023?

I år har vi arbejdet på at gøre vores produkter mere gennemsigtige. Dvs. vi har gjort det nemmere at læse hvor kaffen stammer fra og hvordan den dyrkes og forarbejdes. Dette gælder iøvrigt alle vores produkter – både dem af dansk og europæisk oprindelse (først og fremmest vores mælkeprodukter under Arla og eget mærke) og dem fra resten af verden (først og fremmest vores kaffe og kakaoprodukter).

Læs vores bæredygtigheds tiltag